ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало >новини 2010

 

2011 | 2010 | 2009

 

 

20 декември 2010

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА "СПОДЕЛЕНА ТРАКИЯ"

 

   На 16 декември 2010 г. в Националния етнографски музей в София бе открита фотоизложбата „СПОДЕЛЕНА ТРАКИЯ”. Сред множеството присъстващи гости бяха представители на Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, ръководители и членове на Съюза на тракийските дружества в България, колеги изследователи от хуманитарните и обществените науки, университетски преподаватели, студенти, журналисти, граждани. Събитието бе почетено и от посланика на Република Турция в България.
   Автори на фотоизложбата са Валентина Ганева-Райчева и Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, които представят част от работата по изследователския проект „Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” на Република България. В залите на изложбата Националният етнографски музей излага специално за случая старинни предмети от Източна Тракия, които рядко могат да се видят от публика: шевици, тъкани, накити, носии, съдове.
   Изложбата съдържа около 100 фотографии, направени от изследователския екип по време на теренна работа по проекта на територията на Турция – в гр. Одрин и в села от Кешанско и Узункюприйско – през периода между м. май 2009 г. и м. юли 2010 г. Значителна част от тях съхраняват едно от многобройните вълнуващи завръщания на тракийци към корените и родовата памет – пътуването по родните места на предците. Фотографиите са заснети в селата Ейлягюню, Теслим, Лизгар, Еникьой, Чопкьой, Търново и Булгаркьой.
   Друга част от фотодокументите в изложбата представят граничния град Одрин – център на историческия регион Тракия и мост между  източната и западната култура. Българските места в Одрин днес се утвърждават като средища на духовен и културен живот, свързан с България. Екипът наблюдава и заснема празнични прояви в двете български църкви – Великден, Гергьовден, Дни на българската култура и др., споделени между тракийци от България и одринските жители.
   Работата по трансгранични проекти между български и турски организации спомагат за взаимно опознаване, разбирателство, обмен на култури практики. Визуални примери за това са Панаирът на художествените занаяти с участието на пловдивски майстори в реставриран одрински кервансарай, Празникът на детето в Одрин с участието на детски фолклорни групи от България, дейности в областта на културния туризъм и др. Тесните връзки с българския език и култура се осъществяват и чрез обучението на студенти в Тракийския университет в Одрин, както и чрез Българския културно-информационен център в университета.
   Фоторазказът е съпътстван от описание на работата по проекта, на документираните събития и от размисли на нашите събеседници в изследователската ни работа.

 

 

ГАЛЕРИЯ

 

 

 

 

1 декември 2010

 

ИЗЛОЖБА "СПОДЕЛЕНА ТРАКИЯ"

Национален етнографски музей
София, пл. "Княз Александър І" №1

16 декември 2010 г. - 16 март 2011 г.


ОТКРИВАНЕ:
16.12.2010 г. (четвъртък)
17:00 ч.


Изложбата представя част от работата по изследователския проект „Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия”.
   Наложените политически граници разделят територии, които винаги са мислени като единна земя от общностите, които ги обитават.  Авторите на изложбата предлагат поглед, който изразява постоянния човешки стремеж към преодоляване на границите – ментално и физически, с акцент върху културното общуване, пренасянето на културни модели и тяхното споделяне с „другите” като вариант на културен обмен.

 

 

   Завръщането към корените по родните места в Кешанско и Узункюприйско, сърдечното посрещане и общуване на потомци на тракийски бежанци с местните жители са съхранени в значителна част от фотографиите на изложбата. Образите свързват нишките на историческия разказ и възвръщат спомена за българското присъствие там.
   Важно място в документалните свидетелства заема граничният град Одрин – център на историческия регион Тракия, град на преселници предимно от Балканите, мост между  източната и западната култура. Съхранените български места в Одрин днес се утвърждават като средища на духовен и културен живот, свързан с България. В периода май 2009 г. – юли 2010 г. екипът наблюдава и заснема празнични събития в двете български църкви – Великден, Гергьовден, Дни на българската култура и др., споделени между одринските жители и тракийци, гости от България.
   Работата по трансгранични проекти между български и турски организации спомага за взаимно опознаване, разбирателство и обмен на културен опит. Визуални примери за това са Панаирът на художествените занаяти с пловдивски майстори, Празникът на детето в Одрин с участието на детски фолклорни групи от България, дейности в областта на културния туризъм и др.
   Връзките с българския език и култура се осъществяват и чрез обучението на студенти в Тракийския университет в Одрин, както и чрез Българския културно-информационен център.
    Визуалният разказ е съпътстван от споделени размисли на нашите събеседници – потомци на тракийци от Източна Тракия и турци с корени от България.

 

 

15 август 2010

 

 

   В периода 6-14.08.2010 г. Магдалена Елчинова проведе теренно изследване сред представителите на изселническата общност в гр. Истанбул. Изключително горещото време и сезонът на отпуските не попречиха да се осъществят наблюдения и срещи с множество представители на турците изселници, както и на българската общност в града. Наблюденията бяха направени в различни квартали на Истанбул – Авджълар и Есенлер (където има концентрация на турци от България) и Шишли (където се намира българският Екзархийски дом). (вж. повече тук)

 

 

5 август 2010

 

 

   В периода между 29 юли и 1 август 2010 г. Николай Вуков и Лина Гергова предприеха теренно посещение на гр. Ямбол и с. Атолово, общ. Стралджа. По време на посещението те осъществиха срещи с представители на общински и културни институции, с членове на Тракийската организация в Ямбол и с наследници на бежанци от Одринска Тракия. (вж. повече тук)

 

 

30 юли 2010

 

   

   От 20 до 26 юли 2010 г. Валентина Ганева-Райчева, Наталия Рашкова и Бехрин Шопова проведоха теренно изследване в гр. Истанбул, Турция. Екипът посети квартали, в които живеят изселници от България (Başakşehir-Ikitelli, Avcilar, Bağcılar). (вж. повече тук)

 

 

22 юли 2010

 

 

В периода 16-20.07.2010 г. Магдалена Елчинова проведе теренно проучване в градовете Кърджали и Стара Загора. Акцент на изследването беше запознаване с дейността на тракийските дружества в двата града, както и разговори с представители на потомците на бежанци от Беломорска Тракия. (вж. повече тук)

 

 

18 юли 2010

 

 

От 11 до 16 юли 2010 година в с. Камилари на остров Крит, Гърция, се проведе конференция на тема "Миграция и разнообразие в голямото Средиземноморие: социални и други проявления", организирана от Лабораторията по антропология в гр. Комотини, Гърция и местната общност в Камилари. 
   На конференцията бяха представени резултати от проекта "Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия" в съвместен доклад на Меглена Златкова и Стойка Пенкова. Темата – "България и Турция като културен капитал в стратегиите за висше образование сред "второто поколение" мигранти от България в Турция – 20 години след 1989 г." насочи вниманието на участниците към ефектите и проявленията на миграцията между двете държави сред поколението на 20 годишните – децата, родени около 1989 година, които стават студенти в български университети. Проблемите за наследството, границата и интеркултурните взаимодействия бяха представени чрез резултати от теренните проучвания, проведени в рамките на изследователския ни проект.

 

10 юли 2010

 

 

В периода 2-4 юли 2010 г. Валентина Ганева-Райчева и Наталия Рашкова проведоха включено наблюдение, като се присъединиха към участниците в експедицията "Пътуване по родните места на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия". Те наблюдаваха и документираха срещите на потомците с местното население в следните селища на Гърция и Турция: Димотика (Διδυμότεικο), Софли (Σοφλή), Фере (Φέρες), Доганхисар (Άισυμη), Дедеагач (Aλεξανδρούπολη); Ейлягюню (Yaylagöne), Теслим (Sarιpolat), Лизгар (Izgar), Булгарьой (Yenimuhacir), Чопкьой (Çopköy), Търново (Bayramlι), Еникьой (Yeniköy), Одрин (Edirne). (вж. повече тук)

 

 

5 юли 2010

 

 

От 20 юни до 2 юли 2010 г. екипът Меглена Златкова и Стойка Пенкова проведе командировка в град Царево. Целта на командировката бе проследяване на организацията, подготовката и провеждането на Първото издание на Международния фолклорен фестивал "Странджа, моя люлчина". Изследователският интерес бе продиктуван от факта, че Фестивалът е трайно свързан с тракийската идея: негов инициатор и кръстник е известната изпълнителка на странджански фолклор Златка Ставрева, а самият фестивал се провежда с помощта и подкрепата на Младежкото тракийско дружество в гр. Царево и неговият председател Костадин Михайлов, най-младият нестинар и изпълнител на странджански фолклор. (вж. повече тук)

 

 

30 юни 2010

 

 

В периода 19-26 юни Николай Вуков и Лина Гергова продължиха теренното си изследване в Одрин, свързано с културните политики в граничния град. През тази седмица там се състоя най-голямото културно-спортно събитие за региона – турнирът Къркпънар, предхождан от Балкански фолклорен фестивал и съпътстван от множество културни събития (фолклорни и духови концерти, кулинарна изложба, фотографски и художествени изложби  и др.). Кулминацията на събитието беше турнирът за мазни борби, на чието откриване  присъстваше местният елит, журналисти и фотографи  от всички краища на Турция, гости от чужбина - Япония, България, Франция, САЩ и др.

 

 

25 юни 2010

 

 

В периода 20-24.06.2010 г. Магдалена Елчинова проведе краткосрочно теренно наблюдение по темата на проекта в гр. Истанбул. Наблюдението обхвана следните групи и места: български турци, изселници от 1989 г., както и трудови имигранти от следващите години, представители на изселническата организация „Бултюрк”, българската църква „Св. Стефан” и представители на българската общност в Истанбул. (вж. повече тук)

 

 

20 юни 2010

 

 

В периода 12-18 юни Николай Вуков и Лина Гергова осъществиха теренни проучвания в Хасково, Свиленград и Елхово – селища, исторически свързани с тракийските българи. В рамките на посещението бяха проведени срещи с представители на тракийските дружества в Хасково и Свиленград, потомци на бежанци, културни мениджъри от общинските власти и музеите. В Хасково екипът присъства на репетиции на Женската певческа група при дружество "Тракия" и на ансамбъл "Китна Тракия". Водещи теми в теренното проучване бяха: история на миграциите от Одринска и Беломорска Тракия в посетените райони, организиран живот на тракийците и техните потомци, влияние на бежанските общности върху културния живот и публичните пространства в градовете, трансгранични контакти на институции от региона с Турция, икономическия и културен обмен от двете страни на границата.

 

 

10 юни 2010

 

 

В периода 2-8 юни 2010 г. Валентина Ганева-Райчева проведе командировка в района на Ивайловград във връзка с Националния тракийски събор на местността Илиева нива. Документирани бяха различните моменти от събитието: тържествена програма; заупокойна молитва, извършена от отец Боян Саръев и други свещеници; поднасяне на венци и цветя, кръщение на деца и възрастни от Боян Саръев в параклиса "Св. Петка Българска"; приготвяне и раздаване на курбан; тракийски събор на детски и младежки състави. (вж. повече тук)

 

 

5 юни 2010

 

На 29.05.2010 г. в рамките на постоянния семинар на департамент "Антропология" при Нов български университет "Антропологични четения" М. Елчинова представи резултати от работата си по проекта "Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследств, идентичност, интеркултурни взаимодействия". Тъй като тя вече бе представяла проекта като насоченост, цели и методология пред студенти и преподаватели от департамент "Антропология" на НБУ, този път акцентира върху резултатите от теренните си наблюдения в Одрин, Завет и Истанбул. Основен акцент на представянето беше да се очертаят разликите в социалните характеристики и интеграционните практики на изселниците от България, установили се в различни турски градове. Бяха дискутирани такива особености на турците от България, изселници в Истанбул, като тяхната сравнително висока степен на образование и на професионална квалификация, както и създаването на собствен бизнес и специфична пазарна ниша в турското общество. Това беше съпоставено с малко по-различния социален профил на изселниците в Одрин и други турски градове (например Измир).
   Засегнатите въпроси предизвикаха оживена дискусия, като аудиторията показа интерес към продължаване на разговора по проблематиката на проекта. Събитието е отразено и на сайта на департамент "Антропология".

 

 

30 май 2010

 

 

Поредното теренно проучване в гр. Одрин бе проведено през периода 16–23 май 2010 г. от ст. н. с. д-р Наталия Рашкова и Бехрин Шопова, докторант в Института за фолклор. Основният изследователски интерес бе насочен към музикални практики, свързани с разнообразието на фолклора в града и региона – хорове, оркестри, индивидуални изпълнители, музикално-танцови групи. В срещи и интервюта с музиканти (потомствен зурнаджия, изпълнител на саз, певец на народна и класическа турска музика) и хореографи бяха установени спецификите на румелийската музика и танци. Посетените концерти на детски танцов състав при Община Одрин, на студентска група за алевийска музика и ритуални танци сема, на студентска танцова група за турски фолклор и др. добавиха ново познание в изследователското поле на градската етномузикология. (вж. повече тук)

 

25 май 2010

 

 

В периода 14-18 май Лина Гергова участва в уъркшопа "Етничност в града", организиран от Мултикултурен център – Прага, Отворено общество – Братислава и Съюза на словаците в Австрия – Виена, привлякъл в Братислава и Виена млади учени от цяла Европа. След панел лекции, участниците проведоха тридневни изследвания по екипи в двете столици. В своята работа Лина Гергова проведе теренно проучване в Братислава с цел сравнение между балканския (Одрин, Пловдив) и средноевропейския град от гледна точка на етническите пространства в общата рамка на града. Конкретните обобщения и теоретичните изводи, основаващи се на идеята за точково и клетъчно организиране на етничността в градска среда ще бъдат публикувани на сайта на Мултикултурен център – Прага.

 

 

10 май 2010

 

 

На 7 и 8 май 2010 г. в Университета в Осло се проведе работна група на тема ‘Differences and Inequalities: The Welfare Gap’ в рамките на проект "Remaking eastern borders: a network exploring money, gender and sexuality in the border transformations of Europe’s eastern periphery", финансиран по програма COST. Активен участник в работата на тази научна сесия беше доц. д-р Магдалена Елчинова, която направи презентация и взе участие в дискусиите. Тази работна група е поредната научна среща в рамките на цитирания проект, участниците в който имат възможност да представят резултати от свои научни изследвания пред международна и интердисциплинарна колегия. М. Елчинова представя текущи наблюдения и междинни резултати от работата си по проект "Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследства, идентичности, интеркултурни взаимодействия", като получава ценни за работата си коментари от колеги, работещи в областта на граничните и миграционни изследвания.
   Фокус на тази работна група беше миграцията и разликите в стандарта на живот и икономическата ситуация в страната на произход и в приемното общество.

 

 

20 април 2010

 

На 13-16 април 2010 г. в Гент, Белгия, се проведе Осмата международна конференция по социални науки и история, организирана от Института за социални науки и история, Амстердам, в която взеха участие двама членове от екипа на проекта – доц. д-р Магдалена Елчинова и д-р Николай Вуков. Освен като дискутанти и председатели на сесии на конференцията те изнесоха и доклади по теми, свързани с изселниците и мигрантите от двете страни на българо-турската граница и представиха проекта пред колеги от различни европейски страни.
   Докладът на М. Елчинова беше на тема "Представи за "родината": памет и история в конструирането на една транснационална общност". Докладът беше изнесен пред участниците в сесия от мрежа "Етничност и миграция", пред които представи и проекта "Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница". През призмата на връзката между изселване и национална политика проектът беше дискутиран и в рамките на сесията "История, национална идентичност и репрезентации".
   Докладът на Н. Вуков "Пространства на бленуване: интерпретации на ориентализъм и изостаналост в пресичането на граници и трансгранична търговия в България след 1989 г." се опираше на материали, свързани с трансграничната търговия, осъществявана от т. нар. "куфарни търговци" в България през последните две десетилетия и по-конкретно тези, прекосяващи българо-турската граница.

   И двата доклада бяха посрещнати с интерес и се превърнаха в добър повод за запознаване на участниците в конференцията с темите и работата по проекта.

 

 

10 април 2010


 

В периода 30 март - 5 април 2010 г. Валентина Ганева-Райчева, Наталия Рашкова и Бехрин Шопова (докторант при Института за фолклор) проведоха поредно теренно проучване в гр. Одрин, Република Турция. Екипът задълбочи наблюденията, свързани с функционирането и дейностите на Федерацията на балканските турци, на Турско-българско-гръцкото дружество за приятелство и култура, на Дружеството за румелийска култура и фолклор, на двете български православни църкви – "Св. Георги" и "Св.св. Константин и Елена". Издирена и документирана бе сградата на някогашната българска католическа гимназия, днес турско средно училище. (вж. повече тук)

 

 

5 април 2010

 

 

През месец март 2010 г. се проведе теренно изследване в гр. Кърджали. Проектът беше представен пред студенти от няколко специалности на Филиала на ПУ "Паисий Хилендарски" – "Любен Каравелов", сред които бяха проведени и интервюта.
   В работната командировка, освен Меглена Златкова и Стойка Пенкова, се включиха и студенти от специалност "Социология" на ПУ "Паисий Хилендарски", участници и в интердисциплинарния семинар по проекта - "Граници и идентичности". (вж. повече тук)
  

 

30 март 2010

 

 

Датата, известна от историята на Балканската война (1913 г.) с превземането на Одринската крепост, се отбелязва официално като Ден на Тракия. По този повод и във връзка със 140-годишнината от провъзгласяването на българската църковна независимост Съюзът на тракийските дружества в България бе водещ в организирането на тържествено национално честване в София. В градинката с паметника на Одринската епопея до църквата "Св. Николай Софийски" се събраха представители на тракийци от страната, граждани, ученици, официални гости. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СТДБ Костадин Карамитрев откриха бюст-паметник на първия български екзарх Антим І, който беше осветен от Знеполския епископ Йоан. Военен оркестър и камерен църковен хор озвучиха церемонията. С военни почести пред паметника на героите от Одринската епопея бяха поднесени венци и цветя.
   Във връзка със системните наблюдения на събития, свързани с тракийското движение, Наталия Рашкова и Валентина Ганева-Райчева документираха тържеството с видеокамера и фотоапарати.

 

 

30 януари 2010

 

 

На 26-27 януари 2010 г. в Благоевград се проведе национална конференция на тема "Публични пространства на българския град: наследство и развитие", организирана от Междууниверситетския център за изследвания и обучение "Памет, наследство, визуална среда" (Център за антропологични и етносоциологически изследвания,  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", и Център за интеркултурен диалог и интеграция "Проф. Л. Бумбалов", Югозападен университет "Неофит Рилски"). Участие взеха Николай Вуков и Лина Гергова със съвместен доклад "Публични етнически пространства и туристически маршрути (Пловдив и Одрин)", в който представиха първичните обобщения въз основа на теренното проучване, проведено в гр. Одрин, Турция, през декември 2009 г.