ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни материали > Царево 3

 

Царево, 21-28 юни 2011 г.

Меглена Златкова, Стойка Пенкова

 

В периода 21 – 28 юни 2011 г. Меглена Златкова и Стойка Пенкова продължиха теренните си изследвания в региона на град Царево. Целта на проучванията беше да се проследи тенденцията в развитието на Международния фестивал "Странджа, моя люлчина", първоначално иницииран и организиран като тясно свързан с тракийската идея. Документирани бяха важни моменти от организацията и провеждането на Фестивала. Като изследователи и на първото издание на Фестивала, екипът ни беше включен сред гостите.
   Екипът се срещна с представители на общината, отговарящи за културния календар и фестивалите в гр. Царево, за да проследи какви са институционалните практики и конкретни дейности, свързани с фестивалната култура. В неформална обстановка беше проучена и гледната точка на човека извън фестивала, представящ своята всекидневна интерпретация както на идеята на Фестивала, така и на неговите организатори и участници.

   Наред с това бяха осъществени множество други срещи и проведени интервюта с представители на Тракийските дружества в региона. От специален интерес за екипа беше интервюто с Люба Желева, председател на Тракийското дружество в град Приморско, проблематизиращо трудната задача на председателя при възраждане и популяризиране на тракийската идея в града. Екипът се запозна с дейността на председателя и с това как неговия ентусиазъм привлича младите членове към дружеството. Обсъдиха се проектите и дейностите, свързани с популяризиране на тракийската идея и наследство (като например проекта за възстановяване на тракийския събор в Ясна поляна, съчетан с Фестивал на регионалната кухня; или този за предстоящото поставяне на плоча на Георги Кондолов в крайморската градина на града от Тракийското дружество, съвместно с ВМРО и т. н.). Специален екцент беше поставен върху сформирането и дейността на първия в страната детски клуб „Тракийче“, чийто ръководител е Люба Желева.

 

 

ГАЛЕРИЯ

 

Сред публиката В очакване на откриването на Фестивала Изпълнители на странджанска народна музика Чуждестранните гости на Фестивала Късната вечер не попречи на доброто настроение на изпълнителите и публиката Най-малките участници Нека си отдъхнем малко Закриване на Фестивала и награждаване на изпълнителите Лазар Налбантов и Стойка Пенкова