ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни проучвания > По родните места на тракийци

 

По родните места на тракийци (Гърция и Турция),
2-4 юли 2010 г.

Валентина Ганева-Райчева и Наталия Рашкова

 

 

   В периода 2-4 юли 2010 г. Валентина Ганева-Райчева и Наталия Рашкова проведоха включено наблюдение, като се присъединиха към участниците в експедицията "Пътуване по родните места на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия". Те наблюдаваха и документираха срещите на потомците с местното население в следните селища на Гърция и Турция: Димотика (Διδυμότεικο), Софли (Σοφλή), Фере (Φέρες), Доганхисар (Άισυμη), Дедеагач (Aλεξανδρούπολη); Ейлягюню (Yaylagöne), Теслим (Sarιpolat), Лизгар (Izgar), Булгарьой (Yenimuhacir), Чопкьой (Çopköy), Търново (Bayramlι), Еникьой (Yeniköy), Одрин (Edirne).
   В пътуването взеха участие 75 души от София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Сливен, с. Жельо войвода, Ямбол, Тополовград, с. Атолово, Свиленград, Смолян, Трявна, Шумен и др.

   Бяха записани родови спомени, предания за селата на предците, разкази за създаване на песни за местни събития и личности и др. Документирани бяха срещите с представители на местната власт и с местните жители, ритуалното поднасяне на подаръци (погачи, баници, керамични сувенири, фланелки, балони, рекламни албуми и др.), търсенето на следи от български къщи, училища, църкви, вземане на пръст от родните места на предците, засаждане на цветя до останки на българска църква, хорото на песен на площада. В с. Булгаркьой бе наблюдаван ритуалът по почитане паметта на предците: панихида за убитите през 1913 г. българи, поставяне на камъни от градежа на българското училище в близост до бунар, останал от миналото, засаждане на орехово дърво, прочитане на послание към потомците, спускане на венци от моста в знак на почит към паметта на загиналите. Акцент в посещението в Одрин бе дарението на елементи от традиционен женски костюм от с. Търново, Узункюприйско, за етнографската сбирка към църквата "Св. Георги".

 

ГАЛЕРИЯ >>>