ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни проучвания > Кърджали и Стара Загора

 

Кърджали и Стара Загора , 16-20 юли 2010 г.

Магдалена Елчинова

 

   

   В периода 16-20.07.2010 г. Магдалена Елчинова проведе теренно проучване в градовете Кърджали и Стара Загора. Акцент на изследването беше запознаване с дейността на тракийските дружества в двата града, както и разговори с представители на потомците на бежанци от Беломорска Тракия. Основните въпроси, върху които фокусира изследването, са конструирането на специфична културна идентичност, поддържането на организирана общност, съхраняването на културната и родовата памет. Бяха проведени разговори с председателя на Тракийското дружество в Кърджали Яни Янев и със секретарката на Тракийското дружество в Стара Загора Елена Димитрова. Изследователката се запозна обстойно с материалите за дейността на двете дружества, огласени на електронните им страници, както и с медийното отразяване на тяхната дейност.
   В гр. Кърджали се проведоха и наблюдения сред местните турци: изселници, гостуващи на свои близки, и семейства с роднини, установили се трайно или временно в Турция. Основен акцент в работата сред тях беше промяната в семейните модели и домакинството, породени от миграцията.
   Бяха проведени и наблюдения в историческите музеи в двата града, свързани с начина и степента на отразяване на културата и бита на двете изследвани общности.

 

ГАЛЕРИЯ

 

Входът на Тракийския дом в Стара Загора Помещенията на Тракийския дом в Стара Загора отвътре Елена Димитрова, секретар на Тракийското дружество в Стара Загора Регионалният исторически музей в Стара Загора Тракийско дружество „Димитър Маджаров” в Кърджали Магдалена Елчинова, Яни Янев и Елена Андонова пред Тракийския дом в Кърджали Кърджали, Историческият музей