ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни проучвания > Ивайловград

 

Ивайловград, 2-8 юни 2010 г.

Валентина Ганева-Райчева

 

 

   В периода 2-8 юни 2010 г. Валентина Ганева-Райчева проведе командировка в района на Ивайловград във връзка с Националния тракийски събор на местността Илиева нива. Документирани бяха различните моменти от събитието: тържествена програма; заупокойна молитва, извършена от отец Боян Саръев и други свещеници; поднасяне на венци и цветя, кръщение на деца и възрастни от Боян Саръев в параклиса "Св. Петка Българска"; приготвяне и раздаване на курбан; тракийски събор на детски и младежки състави. Наблюдавани бяха и съпътстващи събора събития – представяне на книгата на Елена Елекова "Моята България" в читалището в Ивайловград; полагане на венци на паметника на Капитан Петко войвода в с. Пелевун, посещение в църквата "Св. Пантелеймон" и в старото училище – музей на Капитан Петко войвода. В рамките на командировката бяха документирани културните прояви, свързани с посещението на делегация от побратимения гр. Лонго, Франция, в Ивайловград, с. Свирачи и с. Долно Луково.
   Специално внимание бе отделено на Тракийското дружество "Яни Попов" в Ивайловград: история на тракийската организация; самодейна група към дружеството (участници, репертоар, изяви; културни връзки с гр. Драма, Гърция); посещения по родните места на бежанците в Гърция и Турция; родови срещи на тракийци и др.

   В проведените по време на теренното изследване интервюта с представители на местната власт и културните институции в града и селата бе събрана информация за събора (история, символика, участници, политическо присъствие, организация, спонсори и др.); за дейности, свързани с културното наследство и неговото експониране; за осъществени трансгранични проекти с Гърция и Турция. Разисквани бяха проблеми на  миграциите на населението, на икономическото състояние и перспективите за развитие в общината.