ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни проучвания > Истанбул 1

 

Истанбул, 16-22 февруари 2010 г.

Магдалена Елчинова

 

 

   В периода 16-22.02.2010 г. Магдалена Елчинова проведе теренно изследване сред представителите на изселническата общност в гр. Истанбул. Проведени бяха интервюта с изселници от България, наблюдения в различна среда и беше заснет снимков и видеоматериал. Основен акцент в наблюденията беше формите на адаптация и професионална и житейска реализация на изселниците от 1989 г. и следващите няколко години. Подробни наблюдения, интервюта и разговори бяха направени в кафене „Baron” в махала Султан чифлии, във фабриката за производство на колбаси по български рецепти, собственост на фамилия Йозтюрк, във фирмата за туристически услуги “Sindbad turism” на Айтен Йозтюрк в квартал Аксарай, както и в дома на семейство Гюнеш в квартал Есенкент. Теренната работа протече много интензивно и ползотворно и доведе до натрупването на нова и непозната досега информация за изселническите общности от България в Турция.

   Магдалена Елчинова изказва сърдечна благодарност на всичките си събеседници по време на проучването: Юнал Ерсой, Хюсню (баща и син), Ведат Башаран, Айтен и Айше Йозтюрк, Нериман Хаджисалихоолу. Тя благодари специално на Садрие и Хасан Гюнеш за тяхната помощ, гостоприемство и приятелство.

 

 

ГАЛЕРИЯ

 

В кафене „Барон” в Байрампаша, Истанбул с Юнал Ерсой, единия от собствениците Кафене „Барон” отвътре На втория етаж в кафене „Барон” Посетители в кафене „Барон” Част от интериора в кафенето Детският кът в кафене „Барон” Кафене „ Барон” отвън Бакалия „Барон” Български стоки в бакалия „Барон” В бакалия Ардасан на фамилията Йозтюрк В магазина с Кемал и Хюсню Йозтюрк и моят любезен водач Хасан Гюнеш В обедната почивка в съседното кафене – изселници от България Работниците във фабриката на фамилия Йозтюрк за колбаси по български рецепти Изглед от балкона към вътрешния двор на кооперацията, в която живеят семейство Гюнеш Изглед към кооперацията в Есенкент, където живеят моите любезни домакини Големият пазар в Бахчешехир Квартал Бахчешехир, Истанбул, където живеят и изселници от България