ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни материали > Одрин 8

 

Одрин, 1-7 май 2011 г.

Меглена Златкова, Стойка Пенкова, Маргарита Добрева

 

От 1 до 7 май 2011 г. гр. Одрин, Република Турция, екип в състав Меглена Златкова, Стойка Пенкова и Маргарита Добрева проведе поредното теренно изследване. Във фокуса на интереса беше градът Одрин, новите жилищни квартали и начинът, по който се обживяват тези градски места. Срещнахме се с кметовете на кварталите Фатих и Шукрю паша, които ни запознаха с живота на кварталите и хората, които живеят там и как тези квартали са станали жизнена част от градското пространство. Благодарение на Бурхайн Айтекин направихме обиколка, фото и аудиодокументация на местата на всекидневието.
   Освен всекидневния, документирахме и празничния живот на града така, както го преживяват различните групи. На 5 май присъствахме на празнуването на Какава в местността Сарайичи, а на 6 май на празничната Гергьовденска литургия, отслужена от Н. В. Пр. Варненския Митрополит Кирил. Българската църква „Свети Георги” и тази година събра наследниците на тракийци, а в двора, освен традиционния курбан се проведе и празничен концерт на фолклорни ансамбли към Тракийските дружества от България. На празника присъстваха и представители на неправителствения сектор в града, цариградските българи и хората от квартал Кайък.
   В Община Одрин ни запознаха с развитието на проектите за културно-историческото наследство на града, част от което са и преселилите се от България и балканите жители, както и идеите за отбелязването на годишнината от Балканските войни с инициативи, които да обединят историческата памет.

   В Тракийския университет отново посетихме Българския културно-информационен център и разговаряхме с ръководителя му и преподаватели. Имахме възможност да присъстваме и на един час по български език в Неделното училище по български език.

 

 

ГАЛЕРИЯ

 

5 май 2011 г. Огънят на празника Какава, гр. Одрин 6 май 2011 г. Празнична литургия в църквата „Св. Георги”, гр. Одрин 6 май 2011 г. Празнична литургия в църквата „Св. Георги”, гр. Одрин 6  май 2011 г. Концерт в двора на църквата „Св. Георги”, гр. Одрин 6 май 2011 г. Празничен курбан 6 май 2011 г. Концерт в църквата „Св. Георги”, гр. Одрин