ИЗСЕЛНИЦИ И МИГРАНТИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА:

наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия

 

English | Turkce

 

 

контакти

гр. София 1113
ул."Акад. Г. Бончев", бл. 6
02 979 30 11
resettlers.migrants@gmail.com

 

начало > теренни материали > Бродилово 2

 

с. Бродилово, общ. Царево, 6 август 2011 г.

Меглена Златкова, Стойка Пенкова

 

Меглена Златкова и Стойка Пенкова имаха възможност да присъстват на откриването на реставрираната църквата "Свети Пантелеймон" в с. Бродилово, което се състоя на 6 август 2011 г. Празничната литургия по освещаването беше отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий и в присъствието на гости от цялата община Царево. На празника присъстваха наследниците на гърците, които са се изселили от Бродилово и Кости в периода 1913-1924 г. в Лангада, Мавролефки и Света Елена (област Серес).

   Църквата е важен топос от колективната памет на наследниците на тракийци, но дълго време не е действаща. В реконструирането и се включван и децата на селото, организирани от първия председател на Младежкото тракийско дружество Костадин Михайлов. След литургията, празникът продължи с еднодневен международен фолклорен празник.

 

 

ГАЛЕРИЯ

 

Църквата „Св. Пантелеймон”, с. Бродилово Наследниците на гърците, живели в с. Бродилово, в двора на църквата Новите икони на олтара на църквата „Св. Пантелеймон”, с. Бродилово Среща на наследници от двете страни на границата. Разкази по снимка. Изложбата „Пътуване към корените” в Читалището на с. Бродилово Фолклорният фестивал Фолклорният фестивал Фолклорният фестивал